» » Цікаві факти про запахи


Цікаві факти про запахи

Запах - один з найважливіших елементів нашого організму, без якого світ навколо був би не таким насиченим і дивовижним. Завдяки запаху ми можемо відчувати аромати квітів, розрізняти фрукти закритими очима і багато іншого. Іноді у людей спостерігається неправильне сприйняття запахів, коли певні, звичні речовини перестають бути приємними і викликають огиду. Можливо, вам буде цікаво дізнатися ще більше цікавих фактів про запахи.
Цікаві факти про запахи
Павлиноглазка Селена (Actias selene) - рід метеликів, в якому самець може відчувати запах самки за 10-11 кілометрів.

Цікаві факти про запахи
Ніс собаки набагато більш чутливий до запахів, ніж людський. Для порівняння у собак 230 000 000 клітин відповідають за нюх, у той час як у людей всього 10 мільйонів. Однак собаці дуже складно знайти приховані предмети, які не мають запаху. Наприклад, якщо робити вибухівку без додавання речовин які мають запахи, то в результаті собака нічого не знайде. Такий факт сильно спантеличив службу по боротьбі з терористами.
За словами кінологів, собак легше привчити шукати наркотики, ніж яблука чи інші фрукти. Проте собаки, якіх вдалося привчити знаходити фрукти, вдало працюють в аеропортах, де забороняється провозити з собою овочі та фрукти.

Цікаві факти про запахи
Тварини не можуть запам'ятати тільки один запах, який потрібен людині. Наприклад, якщо б гроші мали свій запах, тоді б контрабанду грошей можна було б зупинити. Відбувається це через те, що клітини які відповідають за нюх протягом місяця оновлюються.

Цікаві факти про запахи
Вчені з'ясували, що найбільш пам'ятні запахи для людського носа є свіжий хліб, скошена трава і кава. Можливо, саме тому, проходячи повз пекарню, ми завжди хочемо щось там купити. Деякі супермаркети стали застосовувати цей спосіб для залучення потенційних покупців.

Цікаві факти про запахи
Як і люди, тварини також мають свої улюблені запахи. Наприклад, верблюдів приваблює запах тютюнового диму, що відразу нагадує сигарети Camel, де символом бренду став знаменитий верблюд Джо.

Цікаві факти про запахи
Французькі парфуми найпоширеніші й популярні в світі. У їхній колекції можна нарахувати понад 8000 різних назв парфумерних виробів. Для виготовлення парфумів використовують більше 6000 різних видів сировини і в кожного з них є своя назва.

Цікаві факти про запахи
Звичайний житель міста або мегаполісу не відчуває близько 70% всіх оточуючих його запахів. Наприклад, в африканських племенах запахи одне з головних знарядь полювання та навігації. Людина, що живе в оточенні природи, може відчути запах свого одноплемінника на дорозі, по якій він пройшов час назад.

Цікаві факти про запахи
Нюхова цибулина допомагає розрізняти запахи. Риби мають дуже велику цибулину нюху, що дозволяє їм знаходити їжу у воді, а також уникати небезпеки. При цьому їх мозок маленький порівняно з людським, але нюхова цибулина людини набагато менше. Вчені прийшли до висновку, що людина єдина жива істота на Землі у якої обробкою інформації займається не тільки спеціальна цибулина, а й мозок. Тому мозок людини більше.
28 сентября 2011
Рейтинг:
  
Оставить комментарий
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Текст комментария:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера

  • О журнале
  • Правообладателям
  • Контакты
  • Новые публикации
Сайт для женщин, мода и красота, здоровье и психология отношений. Все о детях.