» » Космічна мандрівниця — комета Гаррадда


Космічна мандрівниця — комета Гаррадда

Коли вчений Гордон Гаррадд вперше побачив у телескоп цю комету, яку згодом назвали на його честь, вона була величиною не більше 17-ти зоряної величини і тільки наближалася до Сонця. Її подорож зайняла більше двох років, але коли вона все-таки наздогнала небесне світило, воно обдарувало комету рідкісним даром - двома хвостами.
На відміну від попередніх комет, Єленіна і Лавджоя, які розсипалися, як тільки наблизилися до нього, комету Гаррадда Сонце чомусь береже. Ось уже більше півроку комета Гаррадда знаходиться близько до пекучих сонячних променів і не подає ніяких ознак швидкої загибелі. Це дуже тішить, як астрономів, так і простих спостерігачів за зоряним небом.
Подорож комети Гаррадда по просторах всесвіту була дуже захоплююча. Вона побачила багато космічних пам'яток таких як, наприклад: три кульових скупчення, космічна «Вішалка», Чумацький Шлях і кілька далеких галактик. Весь цей час за нею, не перестаючи, стежили астрофотографи, які зробили багато цікавих знімків цієї космічної мандрівниці.
Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
Протягом всього 2011 року везуча комета наближалася до Сонця. Весь цей час вона постійно набирала швидкість і вже до осені досягла 17-ти зоряної величини. На цьому фото комета Гаррадда в момент своєї першої появи в телескопі. Тут вона ще дуже розмита і має один коротенький хвостик. (Джон Chumack)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
Другого серпня комету зняли разом з кульовим скупченням М15, в сузір'ї Пегаса. Незважаючи на те, що нам здається, що комета знаходиться зовсім поруч зі скупченням, їх розділяють тисячі світлових років. Через те, що комета знаходиться набагато ближче до нас, ніж кульове скупчення, здається, що вони практично одного розміру, але насправді кульове скупчення в мільярди разів більше комети. Раніше такі скупчення часто приймали за комети, поки французький «Ловець комет» Шарль Месьє в XVIII столітті не склав список всіх нерухомих туманних об'єктів. (Gregg Руппель)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
Восени наша комета побувала в гостях у маленького сузір'я Стріли, яке розташоване в самій гущі Чумацького Шляху. Крізь мільярди маленьких зірочок можна розгледіти ще одне кульове скупчення - М71, яке складається з 10 тис. зірок. (Rolando Ligustri)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
На цьому фото комета теж знаходиться в Чумацькому Шляху, проте вона дуже добре помітна. Все тому, що над цим знімком посилено потрудився чудовий український фотограф Олег Бризгалов. Засняв комету Гаррадда, він витратив велику кількість часу, обробляючи фотографію в Photoshop. Видаливши деяку кількість зірок зі знімка, і застосувавши до нього різні ефекти, він отримав дуже чітке зображення космічної мандрівниці. (Олег Бризгалов)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
Це теж фото, тільки зроблене не спеціальними фотоприладами, а звичайною цифровою камерою з Землі. Тут комета стала вже більш помітною неозброєним поглядом, і в неї з'явилося зеленувате світіння. (ААС)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
На цій фотографії комета була зафіксована в сузір'ї Лисички, поруч з космічною «Вішалкою». Космічна «Вішалка» вважається скупченням, але насправді це астеризм - група зірок, що випадково опинилася на одному промені зору і фізично не пов'язана між собою. На фото також можна побачити справжнє скупчення, яке називається NGC 6802. (Рохеліо Берналь Андрео)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
Комета Гаррадда і NGC 6339. Це далека величезна галактика, одна перемичка якої полягає із сотень мільярдів зірок. (Gerald Rhemann)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
В кінці осені наша комета зустрілася з ще однією галактикою - NGC 6408. На фото ми бачимо її полум'я. (Еміль Іванов)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
А на цьому фото компанію кометі складають цілих 3 галактики - PGC 62122, UGC 11294 і UGC 11297. (Rolando ligustri)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
Третього лютого 2012 комета Гаррадда зустрілася зі скупченням М92. Цей знімок був зроблений за допомогою спеціального телескопа, так як комета знаходилася в поганій видимості для неозброєного погляду. Її сяйво вже практично таке, як і у скупчення. Тут наша комета має вже два хвоста, свій - пиловий, і подарований сонячним вітром - іонний. Завдяки хвостів стає легко визначити, в якому напрямі рухається комета по відношенню до Сонця. (Rolando Ligustri)

Космічна мандрівниця — комета Гаррадда
На цьому знімку комета найближче знаходиться до нас. Всього в якихось 12-ти світлових хвилинах від Землі. Її подорож ще не скоро закінчиться. Її ще чекають зустрічі з такими сузір'ями, як Дракон і Велика Ведмедиця, а потім вона сховається за Сонцем і продовжить свою подорож вже не під прицілами фотокамер астрофотографів. (Елсон Wong)
18 февраля 2012
Рейтинг:
  
Оставить комментарий
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Текст комментария:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера

  • О журнале
  • Правообладателям
  • Контакты
  • Новые публикации
Сайт для женщин, мода и красота, здоровье и психология отношений. Все о детях.